Grup Baixbus

.

 

El grup Baixbus està integrat per les empreses Mohn, SL, Oliveras, SL i Rosanbus, SL, i és, a la primera corona de la Regió Metropolitana de Barcelona, una de les principals ofertes de transport públic en autobús urbà i interurbà. Compta amb 80 anys de treball i d'experiència al Baix Llobregat i l'Hospitalet, i en l'actualitat dóna ocupació a una plantilla de 800 treballadors i treballadores.

Missió de Baixbus

Satisfer les necessitats de mobilitat dels ciutadans a partir de prestar una oferta de transport públic de qualitat, eficaç i sostenible, basada en un equip de treball motivat i amb una clara vocació de servei a les persones. 

El servei

50 línies fan cada dia prop de 33.000 quilòmetres de recorregut urbà i interurbà i transporten prop de 39 milions de persones pels municipis de Barcelona, Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Hospitalet de Llobregat, Olesa de Bonesvalls, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Sitges (Les Botigues) i Viladecans. Cada dia surten al carrer més de 300 autobusos que serveixen a més d'un miler de parades.

D’una manera més específica, tot i que en tractar-se d’un territori molt compactat la cobertura de transport de les diferents empreses operadores del grup és coincident a moltes poblacions, el servei de Mohn, SL opera de dia i de nit, per mitjà de la xarxa de Nitbus, a la franja costanera del Baix Llobregat, connectant principalment la zona sud-litoral de Castelldefels, Begues, Gavà i Viladecans amb la ciutat de Barcelona.

El d’Oliveras se centra en els municipis de Sant Boi, Sant Joan Despí, Cornellà i Sant Feliu, donant també cobertura, de la mateixa manera que algunes línies de Mohn, a l’aeroport del Prat. Per últim, Rosanbus opera, d’una banda, a l’Hospitalet de Llobregat, on és responsable del servei urbà de la ciutat i la seva mobilitat cap a Barcelona, i d’una altra, al municipi del Prat, on també desenvolupa el seu transport intern.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l'administració que tutela, com a concessionària pública, 49 de les línies de Baixbus, 42 dïurnes i 7 noctunes, formant part aquestes ultimes de la xarxa de Nitbús de l'AMB. La Generalitat de Catalunya atorga la concessió d'una única línia de Baixbus que connecta les poblacions d'Olesa de Bonesvalls, Begues, Gavà i Barcelona.

Les instal·lacions

Disposa de més de 29.000 metres quadrats d'instal·lacions distribuïts a diferents espais a Viladecans i Gavà, i als barris de Santa Eulàlia i Polígon Pedrosa de l'Hospitalet. Aquests disposen de cotxeres, taller de mecànica, centre de control de trànsit i oficines.  

La instal·lació més nova, remodelada i ampliada al 2004 és la de Viladecans, que ocupa uns 8.000 metres quadrats. Els centres de control de trànsit garanteixen la prestació dels serveis cada dia, mitjançant el Sistema d'Ajut a l'Explotació (SAE), s'efectua un control de la seguretat, la regularitat i la qualitat del servei en temps real.

Les cotxeres tenen capacitat suficient per a l'actual flota de serveis urbans i interurbans, els microbusos adaptats i els vehicles d'assistència. Existeixen a totes elles sistemes destinats al rentat diari dels autobusos equipats amb sistemes de depuració i reciclatge de l'aigua residual, així com plantes de repostatge de combustible.

Als espais de taller es realitzen les operacions de reparació i manteniment de vehicles. Disposen d'elevadors i fosos per facilitar l'accés als diferents equips i sistemes dels autobusos, zones de pintura per carrosseries i vehicles de taller per efectuar d'una forma ràpida algunes intervencions urgents al carrer.

La flota

Baixbus disposa de 300 autobusos, que amb una antiguitat mitjana de 5 anys, representa una flota jove i a ple rendiment. La major part dels vehicles són de 12 metres, a excepció dels Low Entry, de 12,7 metres, i dels microbusos per al transport de persones amb especials dificultats de mobilitat. Tots disposen de sistemes de control de la  contaminació atmosfèrica i de sistemes avançats de frenat. Els vehicles de Baixbus són de pis baix i adaptats per a persones amb mobilitat limitada i/o reduïda.

Híbrids dièsel-elèctric

Baixbus disposa en l'actualitat d'un total d'14 autobusos híbrids, sent pioner l'any 2011 de la posada en funcionament d'aquest tipus de vehicle a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'estalvi de combustible és d'aproximadament un 30% i quan funcionen amb tracció elèctrica el nivell d'emissions contaminants és zero.

És fonamental l'optimització del sistema híbrid quan el vehicle circula pels entorns urbans. En aquests llocs, l'autobús frena, s'atura i arrenca més vegades, i per tant contribueix més a l'estalvi energètic i a la cura del medi ambient.

D'altra banda, la línia del bus nocturn N16 compta amb al primer bus 100% elèctric del grupo Baixbus, un vehicle que ofereix una autonomia de fins a 250 quilòmetres amb només sis hores de càrrega al final de la jornada, garantint entre 14 i 16 hores de conducció. 

Per la seva gestió d'una flota d'autobusos que contribueix a reduir les emissions contaminants, Baixbus està reconeguda amb el Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 

Baixbus més a prop

Oficina d'atenció al viatger

instal·lacions de Mohn, SL
Ctra. de la Vila, 2. 08840 Viladecans
Horari d’atenció és de 9:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 tots els dies de dilluns a divendres feiners.

 

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar la veracitat de la seva informació i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.
10 + 1 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.