Història i patrimoni

.

 

Inmersos en ple segle XXI, sens dubte és l'hora de reconèixer la realitat dels darrers 50 anys, els quals no haurien estat possibles sense la il•lusió, l’empenta i el treball que de forma conjunta van desenvolupar el Sr. Santiago Huch i Bosch i la Sra. Rosa Miró Jabal.

Ells, pioners d'aquest negoci familiar que encara es manté, van ser el responsables de mantenir durant anys una oferta real i molt necessària de transport de viatgers arrelada en el territori. Amb tots els reconeixements per la seva feina i dedicació, els que avui tenim l’honor de continuar la seva tasca, ho fem apostant per allò que ells sempre varen defensar com a valors principals: el rigor i la serietat en el desenvolupament del treball diari, la vocació de servei i el reconeixement a les persones.

Mohn, SL, constituïda l’any 1939 i amb seu a Viladecans, va fixar la seva activitat en la connexió de la franja costanera del Baix Llobregat amb la ciutat de Barcelona. Els orígens de l'empresa Mohn, SL es remunten a setembre de 1920, quan es crea l'empresa Impex, SA, dedicada als negocis d'importació i exportació de matèries primeres.

El 1924 obté l'autorització per a prestar els serveis per carretera entre Gavà i Barcelona per les poblacions de Viladecans i Cornellà. Posteriorment, a partir de l'any 1928, aquesta línia fou autoritzada a ser perllongada fins a Castelldefels.

L'any 1931 és nomenat apoderat de l'empresa el ciutadà alemany Walter Mohn Flamm. En aquesta època es produeix la renovació de part del parc mòbil, donant de baixa els vehicles més antics i adquirint altres de les marques Hispano Suiza, Internacional i Blitz. L'any 1936 la flota era de 10 cotxes.

El novembre de 1939 es constitueix la societat Mohn, SL, que té com a objecte social l'explotació de serveis regulars de viatgers per carretera.

Cap a la meitat dels anys 50, el gerent, Walter Mohn, abandona la propietat de l'empresa, que passa definitivament a mans catalanes i fixa les seves instal•lacions al carrer Migdia de Viladecans.

Oliveras, SL és l'empresa més antiga, constituïda l’any 1927 i arrelada a l'Hospitalet de Llobregat, i va ser un dels primers operadors de serveis públics de transport per carretera a Espanya. L’existència d’aquesta empresa, així com el seu propi nom, es deuen al llavors alcalde de l’Hospitalet, Fèlix Just Oliveras, la mare del qual va sol•licitar l’any 1921 la creació d’una línia d’autobusos que connectés el seu poble amb la ciutat de Barcelona.

Al març de 1927 es constitueix formalment la societat Oliveras, SA, dedicada a negocis de transport i comerç. En els anys 30, aquesta explotava les línies que des de la plaça d’Espanya connectaven Barcelona amb l’Hospitalet i altres poblacions del Baix Llobregat. També realitzava serveis de matinada al mercat del Born.

L’empresa Oliveras, SA arriba a l’inici de la guerra civil espanyola amb un parc mòbil de 30 autobusos. Amb l’esclat de la guerra va passar a mans dels treballadors i canvià el seu nom pel d’Autoomnibus Baix Llobregat, tot recuperant-lo a partir de l’any 1939. En la dècada dels 60, els vehicles d’Oliveras, SA eren microbusos i tenien un característic color blau. Més endavant, les línies van començar a ser servides per autobusos més grans i tots van passar a tenir el característic color taronja dels nostres dies amb la nova Oliveras, SL.

Rosanbus, SL, creada l’any 1991, opera des dels seus inicis a la ciutat de l'Hospitalet i el seu entorn immediat. La primera empresa que va explotar els serveis urbans de l’Hospitalet fou Autos Florida, amb una estructura de línies que enllaçava tots els barris de la ciutat amb l’estació del metro de Santa Eulàlia i amb la del "Carrilet". Aquesta distribució de línies facilitava el transport dels ciutadans de l’Hospitalet a Barcelona. A més, també existien dues línies de circumval•lació que connectaven la zona nord de l’Hospitalet amb el barri del centre. Aquest esquema de connexió és el que es manté avui en dia a la xarxa d’autobusos d’aquest municipi.

Les dècades dels 70 i 80 van ser molt actives pel que afecta a la titularitat dels serveis de transport, passant d’Autos Florida a d’altres empreses del sector. Després d’anys de diverses concessions, Rosanbus, SL va adquirir els drets d’explotació l’any 1991, quedant-se amb la flota de vehicles de l’anterior adjudicatària, Transports Lydia, i assumint també els seus treballadors. Les cotxeres es van traslladar al carrer Martí Codolar de l'Hospitalet, a on es troben en l’actualitat.

Recuperació de patrimoni

Baixbus més a prop

Oficina d'atenció al viatger

C/Martí Codolar 25, 08902, Hospitalet de Llobregat
Horari d’atenció és de 8:00 a 14:00 tots els dies de dilluns a divendres feiners.

 

En compliment de la vigent normativa protectora de dades personals, i atenent de forma particular al que disposa losartículos 12 a 14 del RGPD, se l'informa que el responsable del tractament és MOHN, SL, amb NIF B08040925, i amb domicili social al c / Migdia, s / n, 08840 Viladecans i lloc web: http://www.baixbus.cat/es. Les seves dades personals seran tractades amb la finalitat d'atendre les peticions o sol·licituds específiques que els usuaris puguin realitzar en aquest àmbit a través de la Plataforma, per relació a qualsevol qüestió disposada a través del present formulari de contacte de la Plataforma. En qualsevol cas, les seves dades personals es conservaran durant el termini estrictament necessari per tal d'atendre la sol·licitud remesa.

Se li informa que, s'ha designat un Comitè de Protecció de Dades que desenvolupa les funcions de Delegat de Protecció de Dades, amb qui, si així ho desitja, podrà contactar quant a totes les qüestions referents al tractament de les seves dades personals i a l'exercici dels seus drets, segons el que es disposa en el RGPD a través del correu electrònic protecciodedades@baixbus.com

La base legítima de tractament és el consentiment de l'interessat que, en qualsevol cas, tindrà dret a revocar en qualsevol moment, encara que això no afectarà la licitud del tractament previ a la seva retirada. En tot cas, la manca d'aportació de les dades personals requerides en aquest formulari electrònic podrà donar lloc a la impossibilitat de tramitar per MOHN, S.L. la sol·licitud o petició específica de què es tracti.

Les dades aquí aportades, podran ser cedides a altres entitats del grup empresarial en què s'integra MOHN, SL, amb fins administratius i de gestió de clients, i / oa altres administracions públiques tuteladores del servei prestat, en aquest cas Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Direcció de Transports Públics de la Generalitat de Catalunya. Amb caràcter general, no estan previstes transferències internacionals de les seves dades personals. En qualsevol cas, s'adopten les mesures necessàries en aquest àmbit de conformitat amb el RGPD.

Se li informa així mateix que, podrà exercitar els seus drets d'accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, portabilitat de dades i d'oposició, dirigint una comunicació per escrit a través del correu electrònic protecciodedades@baixbus.com, amb la Ref. "Exercici drets "acompanyant a la seva sol·licitud còpia del seu document nacional d'identitat o document identificatiu equivalent (passaport, NIE ....). En cas de no considerar atesos de forma deguda seus drets personals, podrà presentar una reclamació davant l'autoritat de control competent, en aquest cas, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, si bé li recomanem contactar abans, per tal de resoldre la possible situació o conflicte, si així ho estima, amb el DPD.

Podeu consultar informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals llegint la política de privacitat i galetes ubicada a la present pàgina web..

 

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar la veracitat de la seva informació i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.
1 + 2 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.